Week tegen het Pesten

Eind september was de Week tegen Pesten. Lespakketten werden door onze anti-pestcoördinator rondgestuurd...

Eind september was de Week tegen Pesten. Lespakketten werden door onze anti-pestcoördinator rondgestuurd om te gebruiken tijdens de mentorles. Maar sommige docenten kozen ervoor om hun eigen invulling eraan te geven. Zoals Ben Persoon, docent Engels.

Ieder jaar besteed hij in de bovenbouwklassen een volle les aan het prachtige spoken word gedicht van Shane Koyczan: ‘To This Day’. Het gedicht en Koyczans TED Talk werden samen ruim zes miljoen keer online bekeken. Bij veel mensen raakt hij een gevoelige snaar. Zo ook bij Ben.

“Ik begin de les met een babyfoto van mezelf groot geprojecteerd. Ik vertel dat ik dit ben, met mijn twee grootste hobby’s destijds: eten en kikkerknuffels verzamelen. Ik vraag mijn leerlingen wat er gebeurd zou zijn met mij op de basisschool. Met de extra opmerking dat ik dacht dat deze dingen - samen met lezen - zeer cool waren. Nadat ik heb uitgelegd dat ik negen jaar gepest ben, vertel ik kort over de invloed die het op me heeft (gehad). Ik leg ook uit dat het met mij uiteindelijk goed is gekomen, in mijn gymnasiumbubbel met een groep goede vrienden. Met de emotionele wonden kan ik tegenwoordig omgaan. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Daarom vind ik het belangrijk dit ieder jaar weer te doen. Ik wil dat leerlingen begrijpen waarom pestgedrag in de school en in mijn les nooit welkom is. Ik wil dat ze snappen waarom ik er zo'n hekel aan heb, waarom het mij pijn doet om te zien.”

Leerlingen reageren vaak in stilte op Bens verhaal. Het gedicht wordt vervolgens geanalyseerd. Soms wordt een traan gelaten. Door zijn openheid en de veilige sfeer die hij daarmee creëert, komen leerlingen makkelijker met hun eigen verhaal naar Ben toe. “En met dit laatste zie ik ook elk jaar weer hoe belangrijk het is dat we dit bespreekbaar maken.”

Ook interessant

Het LRC is geconfronteerd met een vervelend incident. We werden door leerlingen van onze school op de hoogte gebracht van het feit dat er via WhatsApp een lijst circuleerde met daarop de pasfoto's van LRC-leerlingen voorzien van persoonsgegevens, een negatieve beoordeling van hun uiterlijk en beschrijvingen van seksueel getinte handelingen....

Lees verder