Typisch LRC

Het Leidsche Rijn College is een openbare school voor havo, atheneum en gymnasium en heeft 1700 leerlingen. Wij zijn onderdeel van de stichting NUOVO Scholengroep die bestaat uit vijftien scholen in de gemeente Utrecht en omgeving.

Drie pijlers van het LRC

Talentontwikkeling

Iedereen heeft talenten. Weet jij waar je goed in bent en wat je leuk vindt? Wij helpen je daar graag bij! Want wij denken dat je ontzettend kan groeien als je je talent ontwikkelt. En het is reuzehandig bij het kiezen van een vervolgopleiding na de middelbare school.

In de eerste en tweede klas ga je aan de slag met je talenten door een talentprogramma te kiezen waaraan je wekelijks werkt. Je kunt kiezen uit ruim 30 verschillende programma's. Van creatief schrijven tot Chinees. Of wat dacht je van programmeren, robotica of de media academy? De keuze is reuze! En zit jouw keuze er niet bij? Niet getreurd. Je mag ook zelf iets bedenken waaraan je wilt werken en dan word je daarin begeleid.

Bildung

Je leeft in een wereld tussen veel verschillende mensen. Wij vinden het belangrijk dat je niet alleen Engels of wiskunde leert, maar we willen je ook leren hoe je je inleeft in een ander en hoe je zelf keuzes maakt. Zo leer je hoe mensen denken en ontdek je wat voor jou belangrijk is in je leven. Dit noemen we Bildung, ook wel persoonlijke ontwikkeling.

In veel van de lessen op school zit Bildung verstopt. Daarnaast hebben we speciale projecten, zoals de jaarlijkse Heldenweek. Wie is jouw held? Waarom? En wat maakt iemand een held?

Ook het lopen van een maatschappelijke stage is een mooi voorbeeld van Bildung. Dat doe je op het LRC in het derde jaar. Je leert jezelf en de wereld om je heen kennen van een andere kant. Door het doen van een MaS-stage verbreed je je horizon. En je komt in contact met mensen die je wellicht in je normale leven nooit zou ontmoeten.

Door aandacht te hebben voor Bildung, leer je niet alleen anderen en de wereld om je heen beter kennen. Je komt er ook achter waar jij je fijn bij voelt, waar je gelukkig van wordt en wat je grenzen zijn.

Goed en eigentijds onderwijs

We zijn voortdurend met elkaar in gesprek over wat goed gaat en wat er nog beter zou kunnen. Door ons te blijven ontwikkelen, blijf jij het beste onderwijs krijgen dat aansluit bij deze tijd. Zo doen we momenteel onderzoek naar de behoefte aan tweetalig onderwijs. En in veel klassen wordt inmiddels gewerkt met zowel boeken als iPads, iets wat we graag willen aanbieden aan alle leerlingen.

Wij werken elke dag aan het ontwikkelen en inzetten van goed en eigentijds onderwijs. Want uiteindelijk willen we dat jij je havo- of vwo-diploma haalt en later terugkijkt op een fantastische tijd.

Je eigen mentor en klas

Op het LRC heb je een eigen klas en een vaste mentor bij wie je altijd terecht kunt. Met hem of haar heb je regelmatig gesprekken over je cijfers, maar ook over hoe het verder met je gaat.

De eerste jaren volg je alle lessen samen met je klas. Je leert de andere kinderen uit je groep dus goed kennen. En dat begint al in je eerste maand met het brugklaskamp!

Jezelf zijn

We horen vaak terug dat leerlingen blij zijn met de sfeer op onze school. Dit vinden we erg belangrijk. Pas als jij je op je gemak voelt, kun je goed leren. In de mentorlessen maken we afspraken over hoe we met elkaar omgaan. We werken continu aan een sfeer van veiligheid en betrokkenheid. Je hoort erbij, mag jezelf zijn en we kijken naar elkaar om. Want die fijne sfeer, die maak je samen.