Voor groep 8'ers: Junior Academie

De Junior Academie is een uitdagend project voor getalenteerde leerlingen in groep 8 van basisscholen in Leidsche Rijn en omgeving. Na de herfstvakantie in 2020 start de eerste module van 10 weken en zijn de leerlingen welkom bij ons op het LRC.

Het programma

De Junior Academie is bedoeld voor leerlingen van groep 8 met een gymnasiumadvies die toe zijn aan een extra uitdaging op een niveau dat vergelijkbaar is met klas 1 van het gymnasium. Van de leerlingen wordt veel verwacht: ze moeten nieuwsgierig zijn, zowel goed zelfstandig als in teamverband kunnen werken en goed in staat zijn hoge verwachtingen en extra werkdruk aan te kunnen. Onder leiding van een expert verdiepen de leerlingen zich twee keer tien weken in twee onderwerpen. De eerste module gaat over populatiebiologie en genetica, en de tweede module gaat heeft een cultureel-maatschappelijk karakter en bestuderen we hoe de politiek werkt. De leerlingen krijgen huiswerk mee, waar ze op de basisschool of thuis verder aan kunnen werken. Getalenteerde leerlingen uit 5- en 6-vwo van het Leidsche Rijn College zullen de lessen ondersteunen en de leerlingen van groep 8 begeleiden.

Aanmelding 2020-2021

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus is de voorbereiding van de Junior Academie eind juni pas begonnen. Op 19 juni 2020 zijn de basisscholen die afgelopen schooljaar hebben deelgenomen aan de Junior Academie geïnformeerd over de nieuwe ronde in het jaar 2020-2021. Basisscholen in de regio Leidsche Rijn hebben tot 1 juli 2020 de tijd om hun interesse voor deelname  aan ons door te geven. Wilt u weten of uw kind in aanmerking komt voor deelname? Overleg dan met de betrokken persoon op de basisschool voor plusklasbegeleiding. De aanmelding verloopt via de basisschool van uw kind. Wilt u informatie over ons programma? Dan kunt u eerst navragen of de basisschool deelneemt aan de Junior Academie en de informatiebrief opvragen die gedeeld is met de scholen. Mocht de school van uw kind tot op heden niet hebben meegedaan, dan kunt u contact opnemen met de coördinator van de Junior Academie op het LRC, Rob Langeland (rlangeland@lrc.nl).

Na 1 juli sluit de mogelijkheid om leerlingen aan te melden en worden de basisscholen geïnformeerd over het aantal beschikbare plaatsen. Wanneer een basisschool meer leerlingen kan opgeven dan dat er plaatsen beschikbaar zijn, maakt de basisschool zelf een selectie welke leerlingen deelnemen.

Aan de Junior Academie zijn kosten verbonden, maar deze mogen geen belemmering voor deelname zijn. Hierover gaan wij graag in gesprek indien nodig. Deelname is voor twee modules van tien lesweken, op dinsdag. De eerste module start na de herfstvakantie, de tweede start na de kerstvakantie. Wanneer uw kind gaat deelnemen, wordt u vanzelfsprekend via de mail op de hoogte gehouden van alle benodigdheden en informatie vooraf.