Welkom op onze site! Het Leidsche Rijn College is een openbare school in Utrecht voor havo, atheneum en gymnasium en heeft momenteel zo’n 1400 leerlingen. Ontdekken wat je leuk vindt, waar je goed in bent en aan de slag gaan met jouw talent (talentontwikkeling). Leren over jezelf en de wereld om je heen (Bildung). En goed onderwijs waarbij je werkt aan een mooie cijferlijst (goed onderwijs). Dit zijn, samen met uitdaging en passende begeleiding, de dingen die wij heel belangrijk vinden op onze school. 

In de klas of binnen een project 

Je volgt bij ons onderwijs met je klas. Dit zijn de kinderen die je goed kent, met wie je op brugklaskamp bent geweest en met wie je mentoractiviteiten doet. Samen volg je de lessen. In bepaalde weken, de activiteitenweken, volg je een ander programma. Je bent dan een volle week actief met een groot project waarin je je bijvoorbeeld verdiept in een land, een eigen film maakt, op stage of excursie gaat of onderzoek doet. 

Leren vanuit je talent 

Weet jij waar je goed in bent? Wat je leuk vindt en wat je kunt? Wij geloven dat iedereen talent heeft en we laten je dat hier graag ontdekken (ook handig bij het kiezen van een vervolgopleiding). In de eerste klas kies je een talentprogramma waar je elke week mee aan de slag gaat. De keuze is reuze! Van Chinees en sport tot science of leiderschap. Zit jouw keuze er niet bij, dan mag je ook zelf iets bedenken en word je daarin begeleid. Daarnaast passen wij het standaard lesprogramma aan als je al een talentprogramma volgt buiten school (wanneer je bijvoorbeeld sport, danst of viool speelt op hoog niveau), zoals we bijvoorbeeld ook bij topatlete Dafne Schippers deden toen zij nog hier op school zat. 

Bildung 

Je leeft in een wereld tussen veel verschillende mensen. Wij vinden het belangrijk dat je niet alleen Engels of wiskunde leert maar we willen je ook leren hoe je je inleeft in een ander en hoe je zelf keuzes maakt. Zo leer je hoe mensen denken en ontdek je wat voor jouzelf belangrijk is in je leven. Dit noemen we op onze school ‘Bildung’. 

Gymnasium met een beetje meer 

Volg je bij ons het gymnasium, dan volg je ook de vakken Latijn en Grieks en maak je kennis met de klassieke oudheid. Daarnaast dagen wij onze gymnasiasten nog een beetje extra uit. Dit gebeurt in de gymnasium-projectweken, waarin je geen gewone lessen volgt maar anders leert, bijvoorbeeld via een animatieproject, een ontwerpopdracht of onderzoek binnen je wijk. Je hoeft je op het LRC dus nooit te vervelen. 

“Je mag hier jezelf zijn” 

We horen vaak terug dat leerlingen erg blij zijn met de sfeer op onze school; “Je hoort erbij en mag hier jezelf zijn.” Dit vinden we dan ook erg belangrijk. Pas als je je op je gemak voelt, kun je goed leren. Daarom gaan we in de eerste klas op kamp, zodat je je klasgenoten goed leert kennen. We geven drama, waarbij je jezelf leert presenteren. En in de mentorles maken we afspraken over hoe we met elkaar omgaan. Want die bijzondere sfeer, die maak je samen!

Impressie van het LRC