Het Leidsche Rijn College is een openbare school voor havo, atheneum en gymnasium.
Wij bieden klassiek onderwijs met een twist, betekenisvol en gepersonaliseerd. Iedereen hoort erbij en mag zichzelf zijn. Leerlingen verlaten onze school met een diploma én met vertrouwen: in zichzelf, de ander en de maatschappij.
Op het LRC bestaat 80% van het onderwijs uit vaste kernlessen. Deze lessen zijn gericht op de basisvakken en zorgen ervoor dat leerlingen de benodigde kennis en vaardigheden opdoen. De overige 20% van het onderwijs bestaat uit keuzelessen. Dit deel van het onderwijs stelt leerlingen in staat om persoonlijke interesses en talenten te ontwikkelen, te leren verantwoorde keuzes te maken en zo belangrijke levensvaardigheden te ontwikkelen.
Wij noemen onze lessen: LRC-lessen.
L - LEF/LEVEN (Talentontwikkeling)
R - RICHTING (Keuzelessen)
C - COACHING (Mentorlessen)
De L-lessen gaan over het leven en alles wat daarmee samenhangt.
De R-lessen zijn keuzelessen waarin leerlingen extra uitleg krijgen van een vakdocent of juist worden uitgedaagd om iets anders of iets nieuws te leren (verdieping en verbreding).
De C-lessen zijn coachmomenten voor de mentor met individuele leerlingen of met de hele klas.
4 Soorten brugklassen
We hebben 4 brugklassen:
- Havo/vwo
- Tweetalig onderwijs (TTO)
- Atheneum
- Gymnasium
De kracht van de klas
Wij geloven in de kracht van de klas. Onze leerlingen hebben dan ook een eigen klas en een vaste mentor waarbij ze altijd terecht kunnen. Ze volgen alle lessen samen met hun klas in steeds weer een ander vaklokaal. Tijdens de wekelijkse mentorlessen is er aandacht voor dingen als: goed leren samenwerken, plannen en hoe je het beste kunt leren. En natuurlijk hebben we het één op één met de leerlingen ook over hun cijfers en hoe het met ze gaat.
Soms hangen we de lesboeken en laptops aan de wilgen, reguliere lessen maken dan plaats voor leren buiten school. Leerlingen doen kennis op door te ervaren. Zo leren ze tijdens het brugklaskamp meer van- en over elkaar. En maken ze tijdens de activiteitendagen bijvoorbeeld samen een film, doen ze onderzoek in hun eigen woonwijk of gaan ze op excursie. In de bovenbouw staat een buitenlandse reis op het programma.
Onderwijs met een blik op de toekomst
In ons onderwijs richten we ons op de toekomst:
• Er is aandacht voor de steeds grotere behoefte aan maatwerk voor iedere leerling.
• We brengen vaardigheden bij die nodig zijn in de snel digitaliserende wereld. Leerlingen krijgen Do-IT-lessen die speciaal zijn ontwikkeld voor het aanleren van digitale vaardigheden. In alle klassen werken we met een laptop en boeken, zo kunnen leerlingen met de docent keuzes maken in hoe ze willen leren. Op deze manier kunnen we meer verschil maken in leerstijl, tempo en niveau.
• Onderwijs wordt steeds internationaler. Leerlingen kunnen daarom kiezen voor Tweetalig Onderwijs (TTO) op havo en vwo niveau.
Ontdek je talent!
Talentontwikkeling kan naast plezier ook veel zelfvertrouwen geven en het kan helpen bij het kiezen van een vervolgopleiding na de middelbare school. Elke periode is er een breed en gevarieerd aanbod in L-lessen. Zo zorgen we ervoor dat we dicht bij de behoeften en talenten van elke leerling blijven. Er zijn meer dan dertig mogelijkheden, zoals Chinees, sport, robotica en vloggen.
Gymnasium: meer dan klassieke talen
Op het Leidsche Rijn College hebben we in totaal zo’n 1700 leerlingen en daarvan zitten ongeveer 300 leerlingen op het gymnasium. Zij hebben hun eigen gymnasiumafdeling en klassen. Als je het gymnasium volgt, krijg je ook de vakken Latijn en Grieks en maak je kennis met de klassieke oudheid.
Topsport Talent: ruimte voor ambitie
Het LRC heeft het predicaat Top(sport) Talentschool. Leerlingen die op hoog niveau een sport beoefenen of uitzonderlijk talent hebben voor bijvoorbeeld acteren of musiceren, kunnen op onze school een aangepast lesprogramma volgen. Zij worden hierin bijgestaan door een van onze Top(sport) Talentbegeleiders. Zo kunnen ze een carrière opbouwen en tegelijkertijd bij ons hun diploma halen. We hebben momenteel ruim 100 Top(sport) Talentleerlingen.
Soms wordt gedacht dat wij vanwege het Top(sport) Talent bovengemiddeld veel aandacht hebben voor sport op onze school. Maar dit geldt alleen voor onze Top(sport) Talentleerlingen, die buiten de school hun sport beoefenen op hoog niveau. Elke andere brugklasser heeft twee uur in de week gym, zoals op de meeste middelbare scholen.
Bijzonder is wel dat alle leerlingen in de bovenbouw
kunnen kiezen voor het examenvak BSM: Bewegen,
Sport en Maatschappij. Hierbij leren ze over verschillende
sportdisciplines en sporten zelf ook veel.

Buitenschoolse activiteiten
Naast de lessen kunnen leerlingen deelnemen aan clubs en projecten:
- Haal het Cambridge English-diploma, dit geeft een voorsprong op een vervolgstudie
- Plezier in bètavakken en techniek? Dan kunnen leerlingen meedoen aan het U-Talentprogramma of de projecten van Globe
- Is uw kind creatief? Dan kan hij/zij zich aanmelden voor de toneelgroep, schoolband, dansgroep of schoolkrant
- We hebben een actieve debatclub, die leerlingen motiveert om onderzoek te doen en zichzelf te presenteren/verdedigen
- Er zijn ook maatschappelijk initiatieven, denk bijvoorbeeld aan de leerlingenraad, klimaatclub of GSA
Gezond eten in de kantine
Gezond eten is belangrijk. In onze kantine is keuze uit lekkere en verantwoorde producten. We volgen de richtlijnen van het Voedingscentrum en zorgen elk jaar voor verbeteringen. Wij willen elk jaar een Zilveren Schoolkantine Schaal halen.