Home Onderwijs

Tweetalig onderwijs

Ben jij een avonturier die de wereld wil ontdekken? En wil je next level Engels leren? Kies dan voor Tweetalig Onderwijs (TTO) op het Leidsche Rijn College. In onze TTO-klassen leer je niet alleen goed Engels, maar ook meer over de wereld.

Wat is Tweetalig Onderwijs?

Het Leidsche Rijn College biedt Tweetalig Onderwijs (TTO) aan. Dat doen we in de vorm van speciale TTO-klassen. In een TTO-klas leren we leerlingen om hun blik op de wereld te verbreden. Dat doen we door de Engelse taal breed in te zetten en te combineren met de vakken die ze volgen. Alle vakken worden in het Engels gegeven, behalve Nederlands, Frans, Duits en de mentorlessen.

Maar TTO is meer dan alleen veel Engels praten. We gebruiken de CLIL methode in onze TTO-klassen. CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning. Dat betekent dat we leerlingen de vakken op onze school aanbieden met behulp van het Engels. Dat maakt de inhoud van de lessen internationaal. 

Zo leren ze bijvoorbeeld bij Aardrijkskunde over tradities en gebruiken in andere landen. Of bij Biologie en Science over thema’s als duurzaamheid, schaarste en milieu. Ze leren hoe dit in andere landen werkt en te vergelijken met hoe dit in Nederland gaat.

decoratief

Internationale projecten

Daarnaast hebben we veel internationale projecten. We werken daarin samen met leerlingen van scholen in het buitenland, denk bijvoorbeeld aan Engeland, Italië en Duitsland. Dat zal veel online gebeuren, maar natuurlijk ook fysiek door middel van uitwisselingsprojecten. Daarbij gaan onze leerlingen naar het buitenland, of krijgen we bezoek van de buitenlandse leerlingen. Ze leren dan niet alleen veel over andere landen, maar ook over Nederland.

Wat levert het op?

Naast het reguliere havo- of vwo-diploma behalen leerlingen ook: 

  • Een TTO-certificaat 
  • Een Cambridge Engels-certificaat, dat internationaal erkend is 

Deze certificaten helpen bij Engelstalige studies in Nederland of in het buitenland.

Meer informatie

Zijn er nog vragen, neem dan contact op op met onze TTO Coördinatoren Wietske Logtenberg (wlogtenberg@lrc.nl) of Aafke Letanche (aletanche@lrc.nl).

Veelgestelde vragen over TTO

Waar staat TTO voor?

TTO is een afkorting van Tweetalig Onderwijs.

Voor wie is TTO?

TTO past bij uw kind als hij/zij:

  • Interesse heeft in de wereld om zich heen
  • Graag praat en communiceert
  • Uitdaging zoekt en Engels leuk vindt
  • Van lezen houdt en nieuwe dingen wil leren
  • Een havo-, havo/vwo- of vwo-advies heeft

Wat houdt TTO precies in?

In de onderbouw krijgen leerlingen minimaal de helft van de lessen in het Engels. Daarnaast besteden we veel aandacht aan wereldburgerschap en internationale samenwerking.

Is TTO geschikt als ik tweetalig ben opgevoed?

TTO is geen internationaal onderwijs, maar Nederlandstalig onderwijs met extra Engels. Als er thuis weinig Nederlands gesproken wordt, raden we een reguliere klas aan om de Nederlandse taal te verbeteren. 

In de bovenbouw bieden we op dit moment geen TTO aan. De leerlingen volgen daar het reguliere, Nederlandstalige onderwijsprogramma. Ze doen ook examen in het Nederlands. Het is dus belangrijk dat leerlingen de Nederlandse taal machtig zijn.

Welke vakken worden in het Engels gegeven?

  • Klas 1 en 2: aardrijkskunde, geschiedenis, science, wiskunde, beeldende vorming, sport en Engels. 
  • Klas 3: ook nog natuurkunde, scheikunde en economie.

Zijn de schoolboeken ook in het Engels?

We gebruiken Engelstalige boeken die speciaal voor TTO zijn ontwikkeld. Zo leren we niet alleen de vakinhoud, maar ook de vaktaal in het Engels.

Is TTO een aparte schoolsoort?

Nee, TTO hoort gewoon bij het Nederlandse onderwijs. Iedereen doet het Nederlands staatsexamen op havo- of vwo-niveau.

Hoelang duurt de TTO-opleiding?

TTO loopt nu van leerjaar 1 tot en met 3. We werken eraan om dit uit te breiden naar de bovenbouw. In de bovenbouw kunnen leerlingen Cambridge Engels volgen.

Spreken docenten eerst Nederlands voordat ze overstappen op Engels?

Nee, we geven direct les in het Engels. Dit helpt leerlingen om de taal snel te leren. Als het nodig is, kunnen leerlingen wel extra uitleg krijgen in het Nederlands.

Krijgen leerlingen hulp bij moeilijke Engelse woorden?

Ja, er is een Glossary-lijst met moeilijke vaktermen. Zo wen je snel aan de Engelse vaktaal.

Wat is de meerwaarde van TTO?

TTO gaat verder dan Engels leren. Leerlingen leren kritisch denken, samenwerken met internationale leerlingen en zich voor te bereiden op een wereld waarin Engels steeds belangrijker wordt. Met een TTO-certificaat en Cambridge Engels-certificaat hebben zij een voorsprong op Engelstalige studies en banen.

decoratief

Meer weten?

Neem contact op met onze TTO-coördinatoren: