Typisch LRC

Het Leidsche Rijn College is een openbare school voor havo, atheneum en gymnasium en heeft 1700 leerlingen. Wij zijn onderdeel van de stichting NUOVO Scholen die bestaat uit vijftien scholen in de gemeente Utrecht en omgeving.

Het LRC biedt goed onderwijs vanuit een sfeer van openheid en betrokkenheid. Iedereen hoort erbij en iedereen mag zichzelf zijn. Onze leerlingen verlaten de school met een diploma én met vertrouwen: in zichzelf, de ander en de maatschappij. Ons onderwijs is continu in ontwikkeling, eigentijds, betekenisvol, gepersonaliseerd en laat leerlingen groeien in zelfstandigheid.

De kracht van de klas

Op het LRC geloven we in de kracht van de klas. Je hebt bij ons dan ook een eigen klas en een vaste mentor waarbij je altijd terecht kunt. Je volgt alle lessen samen met je klas, zo leer je de andere kinderen uit je groep goed kennen. Met je mentor heb je wekelijks gesprekken over je cijfers, maar ook over hoe het verder met je gaat. Ook leer je in de mentorlessen dingen als goed samenwerken, hoe je het beste kunt leren en plannen.

Tijdens de activiteitendagen leer je meer van en over elkaar kennen. Reguliere lessen maken dan plaats voor leren buiten school. Je leert bijvoorbeeld meer over andere religies en culturen, je maakt samen een speelfilm, gaat op excursie of doet onderzoek in je eigen woonwijk.

Toekomst

In ons onderwijs richten we ons op de toekomst. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de steeds grotere behoefte aan maatwerk voor iedere leerling en – omdat het onderwijs ook steeds internationaler wordt – starten we in het schooljaar 2021-2022 met de mogelijkheid om te kiezen voor tweetalig onderwijs (TTO) op het LRC.

Verder brengen we je vaardigheden bij die je nodig hebt in de snel digitaliserende wereld. Vanaf schooljaar 2021-2022 werken we in alle brugklassen met een laptop en boeken. Zo kan jij met jouw docent keuzes maken in hoe je wilt leren. Op deze manier kunnen we meer verschil maken in leerstijl, tempo en niveau en sluiten we beter aan bij wat de moderne maatschappij van je vraagt. In dit filmpje zie je hoe we een device tijdens de les gebruiken.

Talent!

Weet jij waar je goed in bent? Wat je leuk vindt en wat je kunt? Wij geloven dat iedereen talenten heeft en we laten je dat graag ontdekken. Want je kunt ontzettend groeien als je je talent ontwikkelt.

In de eerste en de tweede klas kies je een talentprogramma waar je elke week mee aan de slag gaat. Er zijn ruim dertig verschillende programma’s. Van Chinees en sport tot robotica of leiderschap. Zit jouw keuze er niet bij, dan mag je zelf iets bedenken en word je daarin begeleid. 

Top(sport) talent

Het LRC is een Topsport Talentschool. Leerlingen kunnen op onze school een aangepast lesprogramma volgen wanneer zij op hoog niveau een sport beoefenen, of een uitzonderlijk talent hebben voor bijvoorbeeld acteren of musiceren.

Soms wordt gedacht dat wij vanwege het ‘Topsport Talent’ bovengemiddeld veel aandacht hebben voor sport op onze school. Dat is niet het geval. Als je geen Topsport Talentleerling bent maar een ‘gewone’ brugklasser, dan krijg je twee uur in de week gym. En we hebben een jaarlijkse zwem- en schaatsdag!

Jezelf zijn

We vinden het heel belangrijk dat iedereen bij ons op school erbij hoort en zichzelf kan zijn. Je leert dan ook niet alleen over vakken als wiskunde, aardrijkskunde of Frans maar je leert ook om aandacht te hebben voor jezelf, de ander en de wereld om je heen. Zodat je uiteindelijk met een diploma én vol vertrouwen de wereld tegemoet gaat!

Wat heeft LRC nog meer te bieden?

Onze school is veelzijdig en zit barstensvol energie! Dat zie je ook aan het aantal clubs en projecten dat wordt georganiseerd naast het standaard lesprogramma. Je hoeft je dus nooit te vervelen! Hieronder een greep uit de dingen waarbij je je kunt aansluiten.

  • Goed in Engels? Bij ons kun je je Cambridge English-diploma halen. Erg handig voor je vervolgstudie of een toelating tot de universiteit.
  • Gek op bètavakken en techniek? Doe dan mee aan het U-Talentprogramma of de projecten van Globe.
  • Ben je creatief? Sluit je dan aan bij onze toneelgroep, technische crew, schoolband, dansgroep, schoolkrant of de deelnemers van het Literair Café.
  • Meer leren over hoe je een goed debat voert? Dan is de debatclub wat voor jou.
  • Hoogbegaafd? Ook daarvoor hebben we een aparte club!
  • Houd jij ervan anderen te helpen, denk je graag mee over de plannen op school of wil je actief bijdragen aan de fijne sfeer op onze school? Sluit je dan aan bij de leerlingenraad, de leerlinggeleding van de medezeggenschapsraad of de klimaatclub. Wordt leerlingmentor, begeleider van de Junior Academie of lid van de GSA (Gay Straight Alliance).
  • Kun je zelf wat hulp gebruiken omdat je bijvoorbeeld de eerste bent uit je familie die wil gaan studeren? Doe dan mee aan het programma van Giving Back, het Honours Traject Utrecht, de Ambitieclub of de BSA (Brede School Academie).

Meer weten over bovenstaande activiteiten? Kijk dan eens in het hoofdmenu 'Zo LRC'. En heb je de korte video's van LRC al gezien? Die vind je hier.