Samen voor Serere

Ieder jaar wordt er op de laatste vrijdag voor de kerstvakantie druk gebakken, gekookt, geknutseld en gefröbeld voor het goede doel. Ook dit jaar weer! In de ochtend is er naar hartelust gehobbyd door alle leerlingen tijdens een van de vele workshops. Van zwaardvechten en kerstmusten maken tot 3D-tekenen en cupcakes bakken. Alles wat geld kon opleveren werd verkocht op de aansluitende kerstmarkt. Dit jaar zal de opbrengst naar een school gaan in Oeganda. Vince Oonk, docent aardrijkskunde op het LRC, heeft een tijd in Oeganda gewoond en ontmoette daar Lenox. Hieronder lees je zijn verhaal:

In de tijd dat ik in Oeganda woonde ben ik een inspirerende jonge man tegen gekomen genaamd Lenox Opio. In deze tijd heeft hij mij laten zien wat het betekent om hier als mens te leven. Het gebied waar Lenox vandaan komt, Serere, is een gebied waar mensen op zijn zachtst gezegd geen makkelijk leven hebben. Iets meer dan tien jaar geleden trok rebellenleider Joseph Kony met zijn LRA (Lords Resistance Army) kindsoldatenleger door Serere heen. Tijdens deze rooftocht zijn er hier veel mensen vermoord, huizen geplunderd en kinderen ontvoerd. De gesprekken met overlevenden over het fysieke en seksuele geweld hebben erg veel indruk op mij gemaakt. Naast de erfenis van de recente burgeroorlog is aids in deze streek ook een enorm probleem. De burgeroorlog en aids maken dat er in deze streek extreem veel weeskinderen zijn die afhankelijk zijn van steun van derden. Daarnaast is de toenemende onvoorspelbaarheid van het regenseizoen door klimaatverandering een derde complicerende factor waardoor deze gemeenschap, welke volledig afhankelijk is van de landbouw, enorm kwetsbaar is. 

Lenox heeft toen hij zijn beide ouders aan aids verloor het geluk gehad dat een welgestelde buurvrouw zijn schoolgeld betaalde. Hierdoor heeft hij zijn diploma op school kunnen halen. Uit dankbaarheid en gevoel van urgentie heeft hij nu een school opgericht om op zijn beurt iets terug te geven aan zijn gemeenschap. Hij is begonnen met lesgeven onder een boom, heeft vervolgens een bij-ruimte van een kerk gehuurd en is deze inmiddels ook ontgroeid. Op deze school geeft hij vooral kansarme weeskinderen een kans op een beter leven. Om zijn gezin te onderhouden rijdt hij mensen rond achterop zijn brommer. Iemand die in een dergelijk moeilijke situatie zo ongelooflijk veerkrachtig en vrijgevig is als Lenox verdient een diepe buiging. Ik hoop dat wij als school de droom van Lenox een stapje dichterbij kunnen brengen. 

Nou dat is gelukt! De verkoop op de kerstmarkt heeft bij elkaar €1246,09 opgebracht (iets meer dan op de foto te zien is)! Geweldig, beter kunnen we de kerstvakantie niet inluiden!