Nieuw telefoonbeleid: 'thuis of in de kluis'
Vanaf volgend schooljaar voeren we een nieuw telefoonbeleid in: we gaan over op ‘thuis of in de kluis’. Het gebruik van de telefoon is op het schoolterrein en in de school nergens meer toegestaan.
Door de afleiding van de telefoon weg te nemen, ontstaat er meer ruimte voor verbinding met elkaar, met de omgeving en met het leerproces.

INLEIDING
Sociale media doen continu een beroep op de aandacht van leerlingen. Tegelijkertijd is de telefoon een bron van sociaal contact, plezier en inspiratie. Als school staan we voor de vraag welke invloed telefoons hebben op het leren van onze leerlingen.
Het gebruik van de telefoon kan aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen en kan de lessen dynamischer en interactiever maken. Uit onderzoek komt naar voren dat wanneer je telefoons inzet onder de juiste omstandigheden, dit kan bijdragen aan de betrokkenheid van leerlingen bij de les. Tegelijkertijd doen de telefoons een continu beroep op de aandacht van leerlingen, wat het leren in de weg kan zitten. En zijn er zorgen over de invloed op sociaal gedrag.
Overmatig multitasken kan ervoor zorgen dat leerlingen het vermogen verliezen om te focussen op een taak en minder rustperiodes ervaren. Er zijn aanwijzingen dat alleen al de aanwezigheid van een telefoon invloed kan hebben op iemands cognitieve vermogens.
In verschillende landen is op middelbare scholen onderzoek gedaan naar de effecten van een algeheel schoolverbod op telefoons. Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) concludeert op basis van het beschikbare onderzoek dat een verbod op telefoons op school de concentratie van leerlingen tijdens de les kan verbeteren en daarmee hun leerprestaties.
Per 1 januari 2024 geldt een nieuwe landelijke richtlijn voor het gebruik van telefoons en andere devices in de les. De landelijke afspraak moet bevorderen dat devices zoals telefoons, tablets en smartwatches geen onnodige afleiding veroorzaken tijdens de les.
Het LRC heeft dit ‘nee, tenzij’-principe ingevoerd in augustus 2024. Dit schooljaar hebben we gebruikt om ervaringen op te doen en ons voor te bereiden op een eventuele volgende stap. Om dit beleid vorm te geven zijn er gesprekken gevoerd met medewerkers en zijn er enquêtes afgenomen onder medewerkers, leerlingen en ouders/verzorgers.
Het recente dringende advies van de overheid is om telefoons helemaal uit de school te verbannen. Door de afleiding van de telefoon weg te nemen, ontstaat er meer ruimte voor verbinding met elkaar, met de omgeving en met het leerproces. We volgen dit advies, omdat we ervan overtuigd zijn dat we daarmee iets waardevols terugbrengen in de school: aandacht, rust en ruimte voor ontmoeting.
VAN BELEID NAAR PRAKTIJK
Als school hebben we besloten het telefoonbeleid op het LRC per 1 augustus 2025 verder aan te scherpen, we gaan naar een algemeen verbod op het gebruik van de telefoon door leerlingen op school en het schoolterrein: ‘thuis of in de kluis’. Dit telefoonbeleid geeft helderheid over hoe wij omgaan met het gebruik van telefoons en andere devices in de school.
OPLOSSING PRAKTISCHE KNELPUNTEN
De telefoon en de schoolomgeving
Leerlingen laten hun telefoon thuis of bergen deze bij aanvang van de schooldag op in hun kluisje. Ze halen de telefoon er weer uit aan het einde van de lesdag. De telefoon blijft ook in de kluis tijdens het pendelen tussen school en de sportlocaties. Leerlingen mogen hun telefoon niet bij zich dragen in het schoolgebouw en op het schoolterrein.
Kluisjes
Elke leerling heeft een eigen kluisje. Leerlingen bewaren hun telefoon uit, op stil of vliegtuigstand in hun kluisje. Ze kunnen dan ook meteen hun jas in hun kluisje bewaren..
Smartwatches
Het is leerlingen toegestaan een smartwatch te dragen, zolang deze geen geluid geeft in de les. Tijdens toetsen, schoolexamens en examens is het dragen van een smartwatch niet toegestaan.
‘Oortjes’
Omdat ‘oortjes’ zonder uitzondering gekoppeld zijn aan een telefoon, is het dragen van oortjes in het hele gebouw en op het schoolplein niet toegestaan.
Roosters en schermen
Leerlingen ontvangen hun lesrooster in Zermelo, zij kunnen dit platform ook via de laptop benaderen. Dagelijkse roosterwijzigingen worden gecommuniceerd in de aula en op enkele andere strategische plekken in school. Als het jaarrooster verandert, kan de leerling dat zien in Zermelo en Magister. Leerlingen die dat willen, kunnen hun lesrooster gratis afdrukken in de mediatheek.
Gebruik laptop tijdens pauzes
Een van de argumenten om het telefoonbeleid aan te scherpen is het belang van sociale interactie tussen de leerlingen. Om deze reden is het niet toegestaan in de aula en de gangen er omheen een laptop te gebruiken. In de mediatheek en het studielandschap kan de laptop voor studiedoeleinden worden gebruikt.
Contact tussen ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen
Als ouders contact willen hebben met hun kind, kunnen ze het algemene telefoonnummer bellen. Medewerkers van de receptie zoeken dan uit waar hun kind zich bevindt en zorgen ervoor dat er zo snel mogelijk contact wordt gelegd.
Leerlingen die contact zoeken met hun ouders, kunnen gebruik maken van de telefoons in D105, de mediatheek en de receptie. In noodsituaties kunnen zij altijd terecht bij de coördinator leerlingzaken van elke afdeling, bij een van de pedagogisch medewerkers of bij een conciërge. Vanuit de aard van hun werkzaamheden, dragen zij een mobiele telefoon bij zich.